Home

Achtergrond 179 x bekeken

Zelfstandigen gewild in land- en tuinbouw

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn zeer gewild in de land- en tuinbouwsector.

Een op de drie agrarische ondernemers besteedt werk uit aan zzp'ers. De kleine zelfstandigen leveren een bijdrage aan het oplossen van het arbeidstekort in de agrarische sector. Zo blijkt uit onderzoek van het LEI Wageningen in opdracht van het ministerie van Landbouw, dat vandaag is gepubliceerd.

"De komende jaren zal het naar verwachting steeds moeilijker worden om in de agrarische sector aan goed personeel te komen'', aldus het LEI. De krapte op de arbeidsmarkt in deze sector lijkt blijvend en steeds minder jongeren volgen een agrarische opleiding.

De agrarische ondernemers van vandaag de dag zijn door de schaalvergroting in de sector meer bezig met organisatie en strategie dan met het vak zelf, stelt het LEI. Daardoor hebben zij behoefte aan mensen met vakkennis. Vaak zijn dat mensen die zelf een agrarisch bedrijf hebben gehad. "Bijkomend voordeel voor de sector is dat zo goede vakmensen behouden blijven.'' De zzp'ers worden veel ingezet voor het verzorgen van de gewassen, oogsten en de zorg voor de dieren. Een behoorlijke groep zzp'ers (14 procent) in de land- en tuinbouw heeft naast zijn werkzaamheden voor anderen nog steeds een eigen bedrijf.

Voor de bedrijfstak zijn zelfstandigen aantrekkelijk omdat zij flexibel in te zetten zijn en in de piektijden een beroep op ze gedaan kan worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.