Home

Achtergrond 155 x bekeken

Zeker 100.000 Thai demonstreren tegen regering

In Bangkok, de hoofdstad van Thailand, hebben meer dan 100.000 mensen vandaag gedemonstreerd tegen de regering.

Dat meldde de politie. Duizenden agenten waren op de been om ongeregeldheden te voorkomen.

De betogers eisen het vertrek van premier Abhisit Vejjajiva en nieuwe verkiezingen. Dinsdag richtten ze hun woede op de auto van Abhisit, de leider van de Democratische Partij. Een raam van het voertuig werd ingeslagen. Woensdag bleven geweldsincidenten uit.
De veiligheidsdiensten bewaakten regeringsgebouwen, waar aanhangers van de voormalige premier Thaksin Shinawatra protesteerden. Gekleed in rode shirts riepen zij leuzen als "Breng Thaksin terug, Abhisit ga weg!''

Thaksin zelf, die in het buitenland in ballingschap leeft, sprak de betogers toe via een straalverbinding. Hij zei overweldigd te zijn door de "zee van rood''. "We zijn hier bijeengekomen omdat we naar echte democratie snakken'', zei hij. "Dit gevecht gaat niet om mij, het gaat om ons land, ons volk, onze toekomstige generaties.''

Velen hadden zich verzameld voor het kantoor van de premier in Bangkok. Betogers protesteren sinds twee weken buiten het gebouw. "We zijn hier om de regering naar huis te sturen'', aldus een van hen. "We willen ze laten zien dat we met meer mensen zijn dan ooit.'' Abhisit had met harde acties gedreigd, mochten de protesten gewelddadig worden.

De premier weigert vooralsnog de vier maanden oude regering naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Zijn tegenstanders zijn boos over de wijze waarop Abhisit in december aan de macht kwam.

Abhisit werd aangewezen door het parlement, hij is niet door het volk tijdens verkiezingen gekozen. Hij volgde Somchai Wongsawat op. Somchai was de laatste premier uit de entourage van Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.