Home

Achtergrond 544 x bekeken 3 reacties

Zachtfruit vormt risico bij introductie norovirus

Zachtfruit als frambozen en aardbeien vormen een risico bij de introductie van norovirussen bij mensen.

Dat bleek tijdens een symposium over virussen en voedselveiligheid van de VTM. Norovirussen veroorzaken diarree en braken bij mensen.
Meestal wordt diarree en braken veroorzaakt door bacteriën, maar uit onderzoek blijkt dat het norovirus deze klachten ook kan veroorzaken. "Het aantal besmettingen met bacteriën als campylobacter en salmonella neemt af, terwijl het aantal besmettingen met virussen via de consumptie van voedsel toeneemt", aldus Marion Koopmans van het RIVM.

Het norovirus komt in zachtfruit terecht doordat mensen het plukken die besmet zijn geweest of door het beregenen van het gewas met water dat geïnfecteerd is. "Een framboos is relatief moeilijk te wassen en heeft als kleine vrucht door de vorm toch veel oppervlak, waardoor een virus goed op een framboos kan hechten", legt Erwin Duizer van RIVM uit.

Het bestrijden van norovirus op groenten en fruit is lastig, zo blijkt uit onderzoek van Leen Baert van de Universiteit van Gent. "De virushoeveelheid is verminderen met het behandelen met desinfectant, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Preventie is effectiever." Een virus vermeerdert zich niet op fruit, maar kan geruime tijd overleven, op diepgevroren fruit tot meerdere maanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  ik ben het helemaal met de voorgaande reactie eens. en heeft dit onderzoek plaats gevonden op hollandse aardbeien?

 • no-profile-image

  Hendriks

  Goed dat er onderzoek wordt verricht naar de mogelijkheden van ziekteoverdracht van mens op levensmiddelen. Om nu in dit artikel zachtfruit als "boosdoener" te kwalificeren gaat mij te ver. De oorzaak is een slechte hygiene van de medewerker of onhygienische sanitaire voorzieningen waardoor een ziek persoon het virus direct kan overbrengen naar het product of door kruisbesmetting (overdracht middels bv toilet, deurklink, lichtschakelaars etc.). Voor meer info zie: http://www.voedingscentrum.nl/NR/exeres/1C5E9852-9C6B-4B70-B0F2-3BC53A25385C,frameless.htm?NRMODE=Published
  Het risico is dus de medewerker en niet het zachtfruit.

 • no-profile-image

  Ulko

  Ook hier is aardbeien weer een dankbaar gewas om de aandacht naar je toe te trekken. Publicaties over aardbeien is als artikelen in bladen over de borsten van Katja Schuurman. Het onderwerp wordt gebruikt om aandacht te trekken. Onderzoekers worden in toenemende mate niet afgerekend op resultaat maar op het aantal publicaties. Aardbeien is altijd interessant om publicaties te realiseren, of het nu goed of slecht nieuws is.
  De uitdaging is aan de aardbeientelers om deze publicatiekracht ook te kunnen gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.