Home

Achtergrond 181 x bekeken

ZON behaalt positief resultaat ondanks moeizaam jaar

ZON Fruit and Vegetables heeft in 2008 een winst geboekt van 2,1 miljoen euro.

Daarmee viel de winst lager uit dan in 2007 toen een winst van 4,9 miljoen werd gerealiseerd. Echter, de winst viel in 2007 hoger uit door de verkoop van gronden. Daardoor komt het resultaat hoofdzakelijk voort uit operationele activiteiten. Kostenbesparing en lagere afschrijvingskosten droegen daar tevens aan bij.

De winst wordt volledig uitgekeerd aan de leden vanwege het voor telers moeizame jaar. Volgens directeur Frans van Dijck laat de solide financiële positie van ZON dat toe. Het eigen vermogen zakte door investeringen weliswaar naar 94 miljoen eind 2008, maar de solvabiliteit nam toe naar 54 procent.

Het aantal leden daalde als gevolg van schaalvergroting opnieuw, van 463 in 2007 naar 422 in 2008. De daling werd deels gecompenseerd door een groter areaal. Toch daalde de omzet met 2 procent naar 281 miljoen euro. De lichte omzetdaling werd veroorzaakt door een matige prijsvorming voor alle aangevoerde producten. Positieve uitzondering was het zachtfruit en asperges. Vooral de omzet uit glasgroente daalde. Door een lagere productie als gevolg van weersinvloeden werd er vooral minder rode en groene paprika aangevoerd.

Volgens directeur Frans van Dijck wist ZON ondanks druk op prijzen, toch uitbetaalprijzen te realiseren die relatief beter zijn dan andere coöperaties. "Voor producten als paprika en tomaat zijn we misschien wel de beste van Nederland."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.