Home

Achtergrond 190 x bekeken

Wintertarwe staat er goed bij ondanks septoria

De stand van de wintertarwe is goed. Wel heeft de tarwe last van septoria. Ook meeldauw steekt de kop op.

Gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer CropScience heeft de derde ziektemonitoring uitgevoerd in wintertarwe, waarbij 57 percelen worden gecontroleerd. Op alle percelen komt septoria voor. Op 41 percelen is sprake van een zware aantasting, waarbij meer dan driekwart van de planten is aangetast. Onderin het gewas is het oudste blad volledig afgestorven. Het jongere blad bovenin is nog gezond, meldt het concern.

"In alle percelen moet met septoria rekening worden gehouden. De septoria onderin kan onder natte omstandigheden gemakkelijk met de stengelstrekking mee omhoog komen en de planten verder ziek maken." Op twee percelen is meeldauw gevonden. Beide percelen hebben een flinke aantasting, waarbij 51 procent tot 75 procent van de planten zijn aangetast.

Ondanks de septoria staat de tarwe er goed bij, stelt het concern. "De gewassen zijn krachtig uitgestoeld. Bij de vroegste percelen is de eerste knoop voelbaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.