Home

Achtergrond

Wilhelmus keert terug op de radio

Het Wilhelmus keert terug op de radio.

Vanaf 30 april opent het Nederlandse volkslied het Radio 5-ochtendprogramma Wekker-Wakker! van omroep MAX. Hiermee wordt een traditie in ere hersteld, aldus de ouderenomroep dinsdag.

Op dagen waarop het Nederlandse volk iets te vieren of te herdenken heeft wordt op de radio al vaak het Wilhelmus gespeeld. Zo is het volkslied te horen op dagen als Koninginnedag (30 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). Omroep MAX wil dat het veel vaker te beluisteren is.
In het radioprogramma Wekker-Wakker! op Radio 5 is het Wilhelmus elke werkdag even na 6 uur 's ochtends te horen, direct na het radiojournaal. Vroeger weerklonk het Wilhelmus elke dag bij de sluiting van de radiozenders om middernacht.

Er is al jaren discussie over (het ontbreken van) het Wilhelmus op de radio. De Bond van Oranjeverenigingen riep de NOS in januari nog op de in onbruik geraakte radiofelicitatie aan de jarige koningin en het aansluitende Wilhelmus in ere te herstellen. Koningin Beatrix werd toen 71 jaar. Velen missen volgens de Bond de traditie van het in alle vroegte feliciteren en het Wilhelmus.

"Tijdens leden- en bestuursvergaderingen van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland is het afschaffen van de gelukwens en het Wilhelmus op de radio op de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin nog steeds een regelmatig terugkerend punt van bespreking'', aldus de organisatie destijds aan de NOS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.