Home

Achtergrond 156 x bekeken

Wessanen overweegt vertrek uit VS

Voedingsmiddelenconcern Wessanen overweegt zich volledig terug te trekken uit de Verenigde Staten.

In februari maakte het bedrijf al bekend de verkoop van American Beverage Corporation te onderzoeken, vandaag zei Wessanen ook te kijken naar het afstoten van de overige Noord-Amerikaanse activiteiten.

Het bedrijf wil zich richten op de Europese activiteiten. Door zelfstandige groei en overnames wil het zijn positie daar in onder meer natuurlijke, biologische voeding en specialiteiten versterken.

Wessanen verandert daarop vooruitlopend alvast de organisatiestructuur. In Europa krijgt het bedrijf twee onderdelen. Wessanen Europe gaat zich richten op de natuurlijke voeding. In de divisie Frozen Foods komen onder meer de frikadellen van Beckers en het Italiaanse merk Righi.

De twee nieuwe, Europese divisies zouden in 2008 een gezamenlijke omzet hebben gehad van 658 miljoen euro. De Amerikaanse activiteiten namen in 2008 met 957 miljoen euro het leeuwendeel van de omzet voor hun rekening.

Analisten denken dat Wessanen met een verkoop zijn financiële positie kan versterken. "Ze zitten krap in het jasje en kunnen het geld goed gebruiken'', zegt Richard Withagen van SNS Securities. "Uiteindelijk moet er geld in het laatje komen om de verslechterde balans te herstellen'', zegtJeroen van Harten van RBS.

Withagen van SNS noemt het verder opmerkelijk dat de strategische aanpassing onder leiding van een interim-bestuursvoorzitter wordt genomen. "Dit is een actie die je zou verwachten van een definitieve bestuursvoorzitter.''

In februari werd bestuursvoorzitter Ad Veenhof door de raad van commissarissen op non-actief gesteld. Voormalig commissaris Frans Koffrie treedt nu tijdelijk op als topman.

Op de beurs werd positief gereageerd op het nieuws. De koers van het aandeel schoot met ruim een kwart omhoog naar 3,44 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.