Home

Achtergrond

'Werknemers moeten aangifte doen van agressie'

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft werknemers in de publieke sector opgeroepen altijd aangifte te doen als ze te maken krijgen met agressie of geweld.

Ook vindt zij dat de politie deze meldingen serieus moet nemen. Justitie moet volgens haar dubbele straffen eisen.

"We moeten het niet accepteren'', zei Ter Horst maandag op een bijeenkomst van Abvakabo FNV in Amsterdam. Die vond plaats in het kader van de landelijke actiedag tegen agressie en geweld die de vakbond heeft georganiseerd. Aanleiding is een reeks incidenten met geweld tegen onder meer buschauffeurs en hulpverleners.

"Het is diep triest dat we hier staan'', aldus Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey. Zij zei niet te begrijpen dat sommige burgers zich misdragen tegenover ambtenaren. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat je het in je bolle kop haalt? Handen af van de werknemers in de publieke sector.''

Snoey overhandigde Ter Horst een manifest over agressie op de werkvloer. Daarin pleit Abvakabo FNV onder meer voor een centraal meldpunt voor ambtenaren die te maken krijgen met scheldpartijen of geweld. Ook wil de bond dat als werknemers lichamelijke of geestelijke schade oplopen, de baas die vergoedt. Later kan het geld dan worden verhaald op de daders.

Ter Horst zei in gesprek te gaan met de vakbond over de voorstellen. Het plan de schade voor te schieten, noemde zij "een sympathiek idee''. Zij wees erop dat dit bij de politie al vaak gebeurt. Harde toezeggingen deed de politica nog niet.

De minister bevestigde dat veel werknemers met agressie te maken hebben. Volgens haar komt dit doordat sommige ouders hun kinderen slecht opvoeden. Zo leren zij niet dat ze zich fatsoenlijk moeten gedragen tegenover mensen in uniform.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.