Home

Achtergrond 150 x bekeken

Wereldbank wil hulp aan armsten verdrievoudigen

De Wereldbank wil de hulp aan de kwetsbaarste mensen in arme landen in de komende twee jaar verdrievoudigen tot 12 miljard dollar.

Dat maakte de ontwikkelingsbank gisteren bekend. Het geld, dat tegen lage rentetarieven aan landen wordt uitgeleend, is bestemd voor de ontwikkeling van betere sociale voorzieningen en voor programma’s op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Daarnaast worden de mogelijkheden voor acute voedselhulp uitgebreid.

”De meeste aandacht in de crisis gaat uit naar ontwikkelde landen, waar mensen hun huizen en hun banen verliezen. Dat zijn ook ontberingen”, stelde Wereldbankpresident Robert Zoellick in een verklaring. ”Maar mensen in ontwikkelingslanden hebben veel minder om op terug te vallen: geen spaargeld, geen verzekeringen, geen uitkeringen en vaak geen eten.”

Volgens de Wereldbank zijn betere sociale voorzieningen een goede manier om de bestedingen in een land te stimuleren, aangezien het geld terechtkomt bij de armste mensen. Zij potten extra geld over het algemeen niet op omdat ze het nodig hebben om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien.

Hulporganisatie Oxfam benadrukte in een reactie het belang van de extra hulp. ”Als er niets gebeurt, zakken honderden miljoenen mensen nog verder weg in diepe armoede. De Wereldbank moet echter wel duidelijk maken waar dit geld vandaan komt. We wilen er zeker van zijn dat het om nieuwe hulp gaat, niet om een andere besteding van bestaande fondsen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.