Home

Achtergrond 165 x bekeken

Week 16: kuikenmarkt vriendelijker

De situatie op de markt van kuikenvlees blijft volgens slachterijen en handelaren vriendelijk van toon. In aanloop naar Pasen was de vraag naar vers kuikenvlees zondermeer goed en ook nu direct na de feestdagen zijn de geluiden voor het merendeel redelijk positief. De consumptie in Nederland, alsook in veel van de ons omringende landen, ligt op een behoorlijk peil en dat betekent dat het met de vraag naar de diverse kuikendelen ook op dit moment wel goed zit.

Er zijn nu zelfs enkele slachterijen die wat positiever oordelen over de huidige filetsituatie. Tot voor kort waren de valutaperikelen in het Verenigd Koninkrijk en het ruime aanbod van filet belangrijke oorzaken voor de beroerde afzet van filet. De koers van het Engelse pond is langzaamaan wat aan het verbeteren voor Nederlandse exporteurs. Ook zijn er geluiden in de markt te bemerken van wat oplopende Braziliaanse filetprijzen.

Deze week bleek opnieuw dat het analyseren van het marktbeeld een lastig verhaal blijft. De stemming op de Barneveldse pluimveebeurs was, zeker ook m.b.t. de filetsituatie niet echt geweldig positief. Het moge duidelijk zijn, dat de eerste geluiden van een verbetering van de afzet van kuikenfilet, er nu ook weer niet direct toe leiden dat de slecht lopende afzet van filet nu tot het verleden behoort. Het is goed te melden dat hier voor het eerst in lange tijd wat positiefs over te beluisteren valt.

Volgens de slachterijen die wat positiever over de filet problematiek oordeelden, is het duidelijk dat het wat verbeterde beeld bij de afzet van kuikenfilet vooral merkbaar was bij de wat lichtere soorten. Deze zijn wat beter te vermarkten dan de zware filets.

Dit laatste geldt voor meerdere deelsoorten, want ook zware kuikenpoten doen het wat dat betreft wat minder. Een beperking van het aanbod van zware kuikens zou dus een belangrijke rol kunnen spelen bij een verdere verbetering van de marktsituatie.

Hier zit wat dat betreft wel een beetje de crux, want onder de huidige gunstige weersomstandigheden groeien de kuikens toch wat sneller, waardoor het aanbod in pure kilogrammen snel kan oplopen. Op dit moment is het aanbod ook wat aan de ruime kant, maar dit zou nog niet tot al teveel problemen leiden.

Met betrekking tot de afzet van de diverse bevroren kuikendelen, zoals poten, bouten, drumsticks en dergelijke, kan gemeld worden dat deze ook redelijk goed doorloopt. Het is echter al eerder gezegd dat er hier wel een plafond in de prijzen zit, zeker wanneer het leveranties naar bijvoorbeeld Oost Europese landen betreft.

Voor de komende periode richting Pinksteren zijn slachterijen en handelaren voor het merendeel redelijk positief gestemd. Wanneer het huidige weertype zich wat weet te handhaven, zal dat de consumptie zeker geen kwaad doen. Als daarnaast het aanbod een beetje in de hand wordt gehouden, dan ziet de korte termijn er zeker niet slecht uit.

De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseerde op € 0,725/kg incl. BTW. De “vrije” kuikenprijzen zaten in de min en daalden deze week met € 0,02/kg tot gemiddeld € 0,84/kg voor lichte en zware kuikens. Voor zware kuikens was dit al de vierde opeenvolgende week dat de prijs naar beneden werd bijgesteld.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.