Home

Achtergrond 209 x bekeken

Week 16: eierprijzen onder druk

De markt van eieren vertoont deze week na Pasen het traditionele beeld van een wat teruglopende interesse van de retail in combinatie met dalende prijzen. Volgens enkele pakstations zouden de beschikbare eieren bij de diverse Nederlandse retailers niet allemaal verkocht zijn. Daardoor is van een echte herbevoorrading maar beperkt sprake.

De industrie vertoont opnieuw een wat wisselend beeld, waarbij een aantal verwerkers wel wat meer animo toont, maar over het geheel bezien houdt dit marktsegment zoveel mogelijk de boot af.

Het lijkt er echter wel op dat de bodem in de markt qua prijs zo zoetjes aan bereikt is. De prijzen lagen toch nog steeds op een redelijk peil, maar nu de tendens de laatste weken voortdurend neerwaarts is gericht, zal dit marktsegment zeker weer in beeld komen.

In Duitsland waren de diverse marktpartijen tevreden over de bestellingen kort voor Pasen. De consumptie heeft op een behoorlijk peil gelegen; desondanks komt ook hier de herbevoorrading maar aarzelend op gang.

De bestellingen zijn dus nog niet echt groot en dat heeft invloed op de prijzen, want deze staan vooral in de middengewichten onder druk. Enerzijds dus veroorzaakt door de wat tegenvallende vraag, overigens niets bijzonders voor de periode na Pasen, maar ook het aanbod van vooral M en L eieren is erg ruim. De zware XL en kleine S eieren zijn wat minder ruim beschikbaar en het nog lopende omschakelingsproces van kooi naar alternatieve huisvesting is hiervan de belangrijkste oorzaak.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.