Home

Achtergrond 205 x bekeken

'We zien geen malaria, dus is het er niet'

Aan malaria sterven jaarlijks 1,3 miljoen mensen. En dat terwijl de ziekte op een heel simpele manier te voorkomen is. Dat is de boodschap van de internationale hulporganisaties op Wereld Malaria Dag.

Arjan Erkel, die als medewerker van Artsen Zonder Grenzen werd ontvoerd in Dagestan, maakt zich als nieuwe directeur van Malaria No More (MNM) hard voor de bestrijding van de infectieziekte.

Waarom moeten we ons zorgen maken over malaria?
,,In Nederland heeft de ziekte tot 1959 ook veel slachtoffers gemaakt. Maar we hebben die hier gelukkig uitgeroeid. De ziekte kan heel gemakkelijk voorkomen worden door het verstrekken van medicijnen en klamboes. Maar daar hebben ze in landen als Nigeria, Kongo of Ethiopië het geld simpelweg niet voor. Malaria is de ziekte van de armoede.''

Hoeveel slachtoffers maakt de ziekte exact?
,,Malaria maakt jaarlijks tussen de een en drie miljoen dodelijke slachtoffers. Het aantal besmettingen per jaar is 500 miljoen. De ziekte maakt vooral slachtoffers op de arme continenten: in Afrika is malaria doodsoorzaak nummer één. Iedere 30 seconden overlijdt er een kind aan de ziekte. De eerste zes maanden behoedt het drinken van moedermelk je doorgaans voor de ziekte. Maar daarna is vooral vuil water een oorzaak van besmetting.''

Waarom is er zo weinig over malaria bekend in het Westen?
,,We zien in het Westen malaria niet, dus is het er voor ons gevoel niet meer. Een ziekte als aids zien we in onze directe omgeving, omdat dat iets is waar ook mensen in Nederland aan lijden. Er is duizend keer meer geld beschikbaar voor de bestrijding van aids dan voor de bestrijding van malaria.''

Premier Balkenende heeft ter gelegenheid van Wereld Malaria Dag een klamboe naar Afrika gestuurd. Wat gebeurt daarmee?
,,Door het verspreiden van klamboes kan een groot aantal besmettingen op simpele wijze worden voorkomen. Op onze website kan je de klamboe volgen op zijn reis naar Afrika. Al is alleen het doneren van klamboes niet genoeg: er moet ook voorlichting worden gegeven hoe je zo'n muggennet moet gebruiken. Sommige Afrikanen gebruiken het als visnet, of zelfs trouwjurk. Bovendien heeft Balkenende toegezegd het onderwerp malaria de komende tijd bij zijn buitenlandse collega's onder de aandacht te brengen.''

Het moet u goed doen dat de 3FM-actie Serious Request dit jaar aan de bestrijding van malaria wordt gewijd.
,,Absoluut; met zo'n actie wordt de ziekte onder de aandacht van een enorme groep mensen gebracht. Het initiatief komt overigens niet van ons, maar van het Rode Kruis, dat de Serious Request=actie al jaren ondersteunt. We hopen uiteraard wel als Malaria No More ons steentje aan de actie bij te kunnen dragen. Als iedereen samenwerkt, kan de ziekte in 2015 zijn uitgeroeid.''

Arjan Erkel kennen we vooral van Artsen Zonder Grenzen. Wat heeft u opeens met malaria?
,,In mijn tijd voor Artsen Zonder Grenzen ben ik veel in Afrika geweest. Het zien sterven van zo veel kinderen aan één ziekte heeft diepe indruk op me gemaakt. Ik hoop als ambassadeur mijn steentje bij te kunnen dragen aan de bestrijding.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.