Home

Achtergrond 297 x bekeken

WUR wil ondergrondse buizen in gewas testen

Wageningen UR wil een onderzoek starten met een ondergronds buizensysteem voor de teelt van akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten. De financiering van het onderzoek is echter nog niet rond.

Het ondergrondse buizensysteem is vorig jaar aangelegd op een proefveld van het WUR-proefbedrijf Nij Bosma Zathe in het Friese Goutum. Het proefveld bestaat uit twee delen die samen ongeveer een halve hectare groot zijn, zegt Barend Spliethoff, projectmanager van de kenniscentra van de Animal Sciences Group, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).

"Vorig jaar waren de weersomstandigheden goed om het buizensysteem aan te leggen. Daarom hebben we dat toen gedaan in afwachting van de financiering. We willen het systeem dit jaar testen bij gras, maar de financiering is nog niet rond. We hebben geld gevraagd bij het ministerie van landbouw en de provincie. Uiteindelijk willen we het systeem testen voor gebruik in akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten."

Het systeem is ontwikkeld in Oost-Duitsland. WUR wil een aantal zaken testen, zegt Spliethoff. "Kun je via het water in de buizen het gewas voorzien van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. En is het bijvoorbeeld ook mogelijk om het groeiseizoen in de herfst te verlengen als je het warme restwater van de vergistingsinstallatie er doorheen leidt."

Verlenging groeiseizoen

Het voordeel van het buizensysteem, dat Subterranean Plant Systeem heet, is dat er ondergronds wordt geïrrigeerd. Daar is minder water voor nodig dan bij bovengrondse beregening. Gewassen kunnen een hogere opbrengst geven, zeker als ook het groeiseizoen wordt verlengd in de herfst. Het proefbedrijf Nij Bosma Zathe heeft een vergistingsinstallatie waarmee water kan worden opgewarmd dat zorgt voor een verlenging van het groeiseizoen.

Spliethoff vindt het een uniek onderzoek. "Het gebeurt nog vrijwel nergens. In Drenthe ligt ook een proefveld, maar dat valt niet onder het WUR-onderzoek."

Of registreer je om te kunnen reageren.