Home

Achtergrond

WHO: nieuwe variant malaria vormt grote bedreiging

In het grensgebied van Thailand en Cambodja is een nieuw soort malaria ontdekt, die resistent is tegen de tot nu toe meest effectieve malariamedicijnen. Daardoor wordt de wereldwijde aanpak tegen malaria bedreigd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie laten weten op de vooravond van Wereld Malaria Dag 2009, die vandaag plaatsvindt.

Jaarlijks sterven ongeveer 1,3 miljoen mensen aan de ziekte. Het overgrote deel van de sterfgevallen heeft plaats in Afrika.

Volgens het internationale Rode Kruis is de wereldwijde uitbanning echter niet haalbaar als muskietennetten het belangrijkste middel in de bestrijding van de ziekte blijft. De organisatie zet in op regelmatige voorlichting en bewustwordingscampagnes.

Het Rode Kruis heeft tienduizenden vrijwilligers uit Afrikaanse gemeenschappen getraind om voorlichting te geven over malaria en het gebruik van muskietennetten. Culturele en traditionele belemmeringen zorgen er in sommige gemeenschappen voor dat de netten niet of nauwelijks worden gebruikt.

In het verleden zijn programma's om malaria terug te dringen op niets uitgelopen. Een initiatief uit 1998 om in 2010 het aantal malariadoden te hebben gehalveerd werd een flop. Halverwege het programma was het aantal mensen dat stierf door malaria zelfs gestegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.