Home

Achtergrond 218 x bekeken

Vrees renationalisatie EU-beleid

CDA en VVD zijn be­zorgd over een mogelijke renatio­nalisatie van het Europees land­bouwbeleid.

Volgens deze frac­ties wijken sommige lidstaten af van de Europese afspraken. CDA-Kamerlid Joop Atsma noemde de financiële steun, naar verluidt honderden miljoenen eu­ro’s, die Duitsland en Frankrijk wensen te geven aan hun melk­veehouders.Daarnaast memoreerde hij de steun die verschillende lidstaten geven aan de varkenssector, de extra steun die Roemenië wenst te geven aan de eigen boeren, en ge­luiden dat enkele lidstaten het kooiverbod in 2012 voor legkippen naast zich neer willen leggen.

Ook Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) baren deze signalen grote zorgen, zei ze. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi wilde eerst van minis­ter Gerda Verburg weten welk land precies welke steun geeft.Verburg stelde zich in haar ant­woord formeel op. ”We hebben in Europa spelregels afgesproken. Daar hebben we ons aan te hou­den.” Concreet betekent dit dat lidstaten verzoeken om steun moeten voorleggen aan de Euro­pese Commissie. Dat geldt volgens haar evenzo voor het Duitse be­sluit voor een teeltverbod op de transgene mais MON810.

De minister sprak zich ferm uit tegen renationalisatie van het landbouwbeleid, ook na 2013. ”We moeten voorkomen dat we ook maar iets gaan renationaliseren. Dan raken we het gelijke speel­veld voor Europese ondernemers kwijt. Het Europees landbouwbe­leid is van belang voor Neder­landse boeren én burgers.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.