Home

Achtergrond 171 x bekeken 1 reactie

Vluggertje

De Kamer houdt vanavond, op initiatief van het CDA, een spoed­debat over de vergunningverlening bij Europees beschermde Natura 2000-gebieden. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State, vorige week, dat de wijze van vergunnen door de provincie Brabant niet door de beugel kan.

Op het eerste gezicht lijkt een spoeddebat overdreven: er stond al een debat over het onderwerp gepland voor volgende week. Daarbij is het spoedeisend karakter wat onduidelijk, aangezien de agrarische sector al jaren kampt met het ammoniakprobleem bij natuur. Bovendien voegt de uitspraak van de Raad in wezen niets nieuws toe. De Habitatrichtlijn, die hier in het geding is, bestaat al sinds 1992 en is door Nederland uiteindelijk in 2005 (zij het te laat) verankerd in de Natuurbeschermingswet. Ook vóór 2005 moest dus eigenlijk al een habitattoets worden uitgevoerd. Dat Brabant dat niet heeft gedaan, en dat daar niet tegen is opgetreden, doet daar niets aan af.

Niettemin stelt de wet de veehouderij wel voor grote problemen en is een debat daarover in die zin meer dan gerechtvaardigd. Saillant detail is dat minister Verburg wacht op praktijkervaring uit De Peel, precies het gebied waarover nu weer commotie is ontstaan. Alleen al om die reden is te vrezen dat het debat weinig oplevert.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Annie Schreyer pas op voor je hart,WIE betaald de VEERMAN?

Of registreer je om te kunnen reageren.