Home

Achtergrond 173 x bekeken 1 reactie

Vijf paprikapartijen in gesprek afzetbundeling

Vijf paprikapartijen praten over bundeling van de afzet in een associatie van producentenorganisaties (APO).

APO-stuurgroeplid Pleun van Dijk heeft wel twijfels over de haalbaarheid door belangen van de partijen in de handel. Afgelopen week hebben vijf partijen aangegeven door te willen gaan met gesprekken over bundeling van het paprika-aanbod. Dat zijn Tradition, The Greenery, FresQ, ZON en Best Growers Benelux (BGB).

Versdirect.nl en Westveg zijn uit de gesprekken gestapt, melden meerdere bronnen. Bij beide partijen was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar.

Uitgangspunten

Volgens Thijs Jasperse, voorzitter van paprikacollectie P8, praten de vijf partijen nu over uitgangspunten voor samenwerking. Hij noemt de gesprekken gevoelig en complex. "Maar is vooruitgang", stelt hij. "Wat in dertien jaar uit elkaar gespeeld is, krijg je niet zomaar bij elkaar.”"

De gesprekken zijn in dezelfde fase als die voor tomaat. FresQ praat met The Greenery over samenwerking in de afzet van enkele tomatensegmenten.

Ook Van Dijk noemt de gesprekken complex. Partijen als The Greenery, die naast product van eigen telers ook handelt in product van derden, heeft minder ruimte om tot bundeling te komen. De afzetorganisatie heeft belang om goedkoop bij te kopen, denkt Van Dijk. The Greenery liet vandaag een reactie achterwege.

Ook partijen als BGB en Versdirect.nl met afzetcontracten via handelspartijen hebben onvoldoende ruimte om te onderhandelen, denkt Van Dijk. "Die handelsbedrijven zeggen: maar dit hadden we niet afgesproken." Van Dijk heeft twijfels over de haalbaarheid van de bundeling. "Wij werken positief mee, maar ik kan de ruimte niet organiseren bij andere partijen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Toon

    Het belangrijkste doel wat je met samenwerking wilt bereiken is een hoger prijsnivo. Voorwaarde is wel dat je op tijd een klein gedeelte uit de markt haal wanneer het weer mis dreigt te gaan. Sommige grote bedrijven regelen zelf hun afzet en nemen genoegen met lange tijd lage prijzen. Dit is de reden waarom bundeling in een APO nooit zal lukken!!

Of registreer je om te kunnen reageren.