Home

Achtergrond

Verschil binnen- buitenlandprijs varkens loopt op

Varkens die in het buitenland zijn geleverd hebben vorig jaar € 5,46 meer per varken opgebracht dan dieren geleverd in het binnenland.

Dit blijkt uit het varkensprijzenonderzoek van de Groene Belangenbehartiger (DGB). DGB voert het onderzoek uit in opdracht van de NVV. Het verschil is groter dan in 2007 toen DGB een verschil van € 4,24 berekende. Om de prijzen voor in het binnenland geleverde dieren en dieren geleverd in het buitenland vergelijkbaar te kunnen maken past DGB een gewichtscorrectie van 5 cent per kilo geslacht gewicht en inslachtingspercentage toe. Verder stelt DGB dat het alle werkelijke kosten die voor de export worden gemaakt verrekent. Op deze manier worden de in het buitenland geleverde varkens volgens DGB volledig vergelijkbaar met de standaardvarkens van 90 kilo, 56 procent vlees, type A waarmee DGB rekent.

Het verschil tussen de Vion uitbetaalprijs en de door DGB berekende buitenlandnotering is € 5,94 per varken in het nadeel van Vion. Per kilo berekent DGB een verschil van 6,6 cent. DGB stelt verder dat de spreiding in de uitbetaling van buitenlandse bedrijven groot is. Tussen de hoogste en de laagste prijs die is gerealiseerd bij levering op het buitenland zit een verschil van € 6,34. Bij Vion is dat verschil € 3,96. DGB trekt de conclusie dat leveren aan het buitenland aantrekkelijk kan zijn, maar dat het een kwestie is van goed onderhandelen en goede afspraken maken om een goede prijs te krijgen.

In een reactie meldt Vion-woordvoerder Marc van der Lee dat het bedrijf zich niet kan vinden in de correcties die DGB toepast op de prijs van in het buitenland geleverde dieren. "Wij hebben daar eerder met de NVV over gesproken en aangegeven dat hun correcties voor gewicht en inslachting niet realistisch zijn. Ze hanteren toch nog steeds de zelfde rekenmethode als in eerdere jaren. Daardoor krijg je volgens ons prijzen voor de buitenlandse leveringen die in onze ogen geen goed beeld geven".

Of registreer je om te kunnen reageren.