Home

Achtergrond 175 x bekeken

Verhofstadt vreest 'sluimertoestand' voor EU-economie

De Belgische ex-premier Guy Verhofstadt vreest voor stagnatie van de Europese economie als de EU-lidstaten niet kiezen voor een gezamenlijke aanpak van de crisis.

Als elk land blijft vasthouden aan ,,zijn eigen hoekje en zijn eigen plan'' voorziet hij een ,,sluimertoestand'' zoals de Japanse economie al sinds de jaren negentig doormaakt.

Verhofstadt, bij de verkiezingen van het Europees Parlement lijsttrekker voor de liberale partij Open VLD in België, heeft dat zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof.

De voormalige premier pleit voor een gezamenlijk Europees investeringsplan, dat qua omvang dat van de Verenigde Staten zou moeten evenaren of overtreffen. Dat zou gefinancierd kunnen worden door euro-obligaties uit te geven. Ook zouden 'rommelkredieten' opgekocht moeten worden door een Europese 'bad bank' en zouden er EU-toezichthouders moeten komen.

Verhofstadt noemde het ,,spijtig'' dat in Nederland het nationalisme de kop opsteekt via partijen als de PVV. ,,Dat zal de problemen alleen maar erger maken.''' Als het nationalisme in het verleden had gedomineerd zou de Gouden Eeuw in Nederland nooit mogelijk geweest, stelde hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.