Home

Achtergrond

'Verenigingen vrij van vennootschapsbelasting'

Het gerechtshof Amsterdam heeft besloten dat een belangenvereniging geen vennootschapsbelasting meer hoeft te betalen over haar financiële overschot.

Een zegsvrouw van belastingadviseur Ernst & Young heeft vandaag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.

Het Hof deed de uitspraak in een procedure die door Ernst & Young was aangespannen namens een belangenvereniging die jaarlijks uit contributiegelden een overschot had. De Belastingdienst hief hier vennootschapsbelasting over. Eerder had de rechtbank in Haarlem de Belastingdienst in het gelijk gesteld, waarna Ernst & Young in hoger beroep ging.

Volgens de belastingadviseur heeft deze uitspraak grote gevolgen voor andere verenigingen, zoals sportclubs of culturele verenigingen. "Eindelijk wordt de onzekerheid over vennootschapsbelastingplicht die bij veel sport-, belangen- en brancheverenigingen leeft, opgeheven'', stellen Ingrid Allemekinders en Maartje Hamer van Ernst & Young. "De gedachte dat overschotten automatisch tot vennootschapsbelastingplicht leiden, is niet juist. Als verenigingen een besloten karakter hebben en alleen activiteiten voor leden organiseren, zijn zij dus niet vennootschapsbelastingplichtig.''

Allemekinders kan niet zeggen hoeveel geld dit de Belastingdienst jaarlijks gaat schelen. Nederland telt in elk geval 30.000 sportclubs, al betalen de clubs die verlies lijden geen vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst beraadt zich erop de uitspraak aan te vechten. "Dit gaat om één enkele zaak'', stelt een zegsman. "De feitelijke omstandigheden verschillen van geval tot geval. Dit schept zeker geen precedent voor alle clubs in heel Nederland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.