Home

Achtergrond 166 x bekeken 2 reacties

Verburg zoekt balans tussen natuur en economie

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaat uitzoeken of de natuurbeschermingswet ruimte biedt om niet alleen natuur maar ook dicht bij natuurgebieden plaatsvindende economische activiteiten de ruimte te geven.

Zonder dat ze overigens het doel van die wet uit het oog verliest. Ze zei dat donderdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over de situatie van bedrijven die dicht bij een natuurgebied zitten dat moet opgaan in het te vormen natuurnetwerk Natura 2000.

Verburg ziet de komst van Natura 2000 als een nieuw avontuur, geen geplaveid pad en dat betekent wat haar betreft soms ook tegenslagen. Vooral in complexe gebieden als De Peel, waar twee veehouderijen onlangs van de Raad van State (RvS) te horen kregen dat ze niet mogen uitbreiden. Verburg zei hard te werken aan een 'Peelakkoord', een beheerplan voor het natuurgebied waarin ook afspraken komen over de uitstoot van de voor de natuur schadelijke ammoniak.

CDA, VVD, en SGP vinden dat door de uitspraak van de RvS vooral boerenbedrijven in de nabijheid van Natura 2000-gebieden in onzekerheid zitten. De SP wil dat Verburg uitzoekt om hoeveel bedrijven het precies gaat. Volgens het CDA treft het vonnis vele duizenden bedrijven en komen ook activiteiten op het gebied van recreatie en aanleg en onderhoud van wegen in de knel.

Europese regelgeving

Verkeersminister Camiel Eurlings zei wel risico's te zien, maar dan vooral door vaagheid in Europese regelgeving. De regering moet die begrippen concretiseren, dan ben je ook niet overgeleverd aan het oordeel van een rechter over een vaag begrip, vond hij. "Dit besluit is niet gelijk aan wegbesluiten, maar het heeft nadrukkelijk mijn aandacht.''

Verburg benadrukte juist dat ook veehouders er belang bij hebben om mee te praten over de nog op te stellen beheerplannen voor de Natura2000-gebieden waarin betrokken organisaties regelen wat wel en niet in een gebied mag. "Het is een zorgvuldige zoektocht naar balans tussen ecologie en economie'', aldus de minister van Landbouw en Natuur.

De Partij voor de Dieren meende dat zo'n evenwicht moeilijk is te vinden. "De Raad van State verbood eerder de activiteiten van de mosselvissers op de Waddenzee. We kunnen wel doen of er geen natuurbeschermingswet is, maar daar zeggen ze keer op keer: zo gaat het niet.''

Lees ook CDA bepleit noodwet milieuregels

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Natura 2000 is een ramp voor de economie.Verburg zit op een lijn met Veerman,die voorzitter is van Natuurmonumenten

  • no-profile-image

    Boesje

    Ja, natura 2000 is een welvaartsziekte. Een gezwel, dat moet worden weggenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.