Home

Achtergrond 242 x bekeken 4 reacties

Verburg wimpelt kritiek op zuivelfusie af

Als LTO kritiek heeft op de concurrentieregels moet ze dat aankaarten bij de mededingingsautoriteit Nma.

Die opmerking maakte minister Verburg vandaag in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Atsma bracht een klacht over die LTO gisteren uitte in het rondetafelgesprek over de lage zuivelprijzen. LTO-bestuurder Siem Jan Schenk verweet de politiek de concurrentieregels zo streng te hebben gemaakt dat de fusie van Friesland en Campina sterker is ingeperkt dan voor de onderneming goed zou zijn. Daardoor kan het bedrijf nog steeds niet goed opboksen tegen de veel grotere supermarkten.

Minister Verburg was snel klaar met haar reactie toen Atsma haar daar vanochtend om vroeg. "Wij willen hier dat de Brusselse concurrentiecommissaris scherp toeziet op zuivelfusies in Duitsland, Scandinavië en Frankrijk dus doet ze dat ook bij een fusie in Nederland. Over de fusie van Friesland en Campina is hard onderhandeld en het resultaat mag er zijn. Ik neem aan dat LTO naar de NMA stapt als ze dat niet vindt."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de fusie tussen FF en Campina was ook een poging om de melkprijs uit de markt te verbeteren,maar door de NMA is dit voordeel weer weggenomen,de boer moet blijkbaar in armoede leven,een beetje voordeel is hem niet gegund door de retailers en de dikbetaalde bobo,s in Brussel

 • no-profile-image

  marcel

  Waarom hebben de boeren dan met de fusie en dus de voorwaarden ingestemd? Niemand behalve de Albert Heijn en superunie wordt hier beter van.

  Zelf zie ik het als eigen schuld dikke bult voor de boeren 'eigenaren'.

 • no-profile-image

  Boer

  Een paar dagen geleden was het grootste gedeelte van de reageerders het er mee eens dat een redelijke melkprijs uit de markt moet komen en niet uit den Haag.Die mensen hebben gelijk.Ik sta er dan ook van te kijken dat Siem Jan Schenk de politiek de schuld geeft van de lage melkprijzen in plaats van het te grote aanbod van melk op de markt.

 • no-profile-image

  jakob

  De NMA staat helemaal buiten het verplichte afstoten van de 2 fabrieken van Friesland Campina, dat is opgelegd door Neelie Kroes, althans door haar ambtenaren die vrijwel zeker wel iets in het vooruitzicht zullen hebben gekregen van de retailers voor bewezen diensten. Zo werkt de wereld nu eenmaal. Als het er op aan komt regeert vooral het geld en die zit meer bij de retail dan bij de individuele zuivelondernemingen. Verburg heeft dus gewoon gelijk als ze zegt dat Siem Jan Schenk er naast zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.