Home

Achtergrond 2 reacties

Verburg wil toeslag vroeger uitkeren

Over vervroegde uitbetaling van het volle bedrag aan bedrijfstoeslagen overlegt minister Verburg de komende dagen met EU-commissaris Fischer Boel.

Die toezegging deed de minister woensdagavond in een overleg met de Tweede Kamer.
Als de commissaris instemt met uitbetaling van het volle bedrag kan de Dienst Regelingen vanaf 16 oktober a.s. beginnen met de uitbetaling.

Verburg draaide pas bij nadat CDA, VVD en PvdA zware aandrang op haar hadden uitgeoefend om tot eerdere betaling over te gaan. De minister voelde daar aan het begin van het debat helemaal niets voor. Ze voerde aan dat Brussel inderdaad toestaat om vanaf 16 oktober uit te betalen, maar alleen van een voorschot tot 50 procent. Het uitbetalen van een voorschot zou volgens Verburg leiden tot extra controles en extra handelingen bij DR, terwijl boeren er volgens haar weinig bij zouden winnen. Ze zouden weliswaar de helft van de toeslag zes weken eerder krijgen dan normaal, maar het restant veel later dan in december, vanwege de dubbele controles en extra handelingen.

Wel wilde de minister een knelgevallenregeling van stal halen. Dat voorstel werd door de drie fracties weggehoond omdat door de lage prijzen vrijwel iedere ontvanger van een bedrijfstoeslag een knelgeval is. Ook accepteerden die fracties niet dat het restantbedrag aanzienlijk later zou worden uitbetaald vanwege het extra werk voor het voorschot.

Verburg zwichtte en zegde toe met Fischer Boel te overleggen over eerdere uitbetaling van het volle bedrag. Daar waren de Kamerfracties zeer tevreden mee, hoewel Verburg er geen garanties bijgaf voor een goede afloop.

Donderdag en vrijdag hebben de Europese ministers van Landbouw hun reguliere vergadering met de Europese Commissie in Luxemburg.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gemeente

  Volgens laatste berichten in 52 wekelijkse uitkeringen. Af te halen op het gemeentehuis, loket sociale zaken, op vrijdagmorgen tussen 10 en 11 uur.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Verburg begint steeds verder weg te zakken in de peilingen. Steeds meer begin ook ik mij te ergeren aan haar bureaucrate manier van handelen en wandelen.

  Nu moet ze weer gepord worden door de fracties om over te gaan tot handelen.
  Een echte goede minister zou net als een goede ondernemer de problemen voor zijn en adequaat handelen (lees: voordat LTO het idee opperde van vervroegde uitbetaling had zij al bij Fischer-Boel moeten zitten).

  Hierdoor kunnen de veehouders die klem komen te zitten tussen de rekeningen deze toch netjes op tijd betalen en heeft het geen verdere gevolgen voor de toeleverende bedrijven (loonwerker, voerleverancier enz.) in de sector.

  Anders zouden wij ook geen voorschotten meer aan de belastingdienst moeten betalen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.