Home

Achtergrond 200 x bekeken 5 reacties

Verburg wil inkomenstoeslag eerder uitkeren

Minister Gerda Verburg (LNV) gaat aan landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vragen of Nederland de EU-inkomenstoeslagen aan boeren eerder mag uitbetalen.

Die toezegging deed Verburg gisteravond uiteindelijk, nadat de Kamer haar herhaaldelijk en met klem om eerder uitbetalen had verzocht. De Kamer hoopt zo de financiële situatie bij veel boeren, vooral in de melkveehouderij, te verlichten.

Aan het eerder uitbetalen zijn wel voorwaarden verbonden: zo kan pas vanaf 16 oktober worden uitgekeerd. Bovendien kan dan maximaal de helft worden voorgeschoten. De rest volgt dan na 1 december, het begin van de gebruikelijke uitbetalingstermijn.

Brussel eist verder dat alle controles op de aanvragen zijn afgerond. Verburg riep boeren daarom op om hun aanvragen snel én volledig in te vullen. Ze adviseerde gebruik te maken van het digitale aanvraagformulier.

De Kamer vroeg de minister verder naar een oplossing voor wat de ‘kruisjesproblematiek’ is gaan heten. De minister zei daarin niet veel te kunnen doen, omdat Brussel nu eenmaal strikte regels voor het afhandelen van aanvragen hanteert.

In totaal hebben circa 250 ondernemers bezwaar aangetekend tegen het niet uitkeren van (een deel van) de toeslag, omdat ze een kruisje niet of verkeerd hebben gezet. Bij honderd ondernemers zou het bezwaar zijn toegekend.

Van de overige 150 zou volgens Verburg bij enkele tientallen sprake zijn van een ‘kennelijke fout’, die kan worden rechtgezet. De rest van de boeren heeft feitelijk pech, omdat het formulier niet inconsistent is ingevuld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  prutsende steunvanger

  heej jaloerse Echte Ondernemer, niet met onze steunregelingen bemoeien joh, ga jij maar lekker door met echt ondenemen. Maak je over ons toch niet zo druk joh.

 • no-profile-image

  centjes

  Goed gelobbyd van LTO, hiervoor bravo. Beste varkenshouders, zie hier de daadwerkelijke belang van LTO. Na zeer slechte jaren in de varkenshouderij hoorden we niets van het LTO, helemaal niets ! Nu het eventjes iets minder gaat in de melkveehouderij staan ze op de barricaden. Geachte varkenshouders dei nog lid zijn van lto, lto gebruik u, varkenshouders, als wisselgeld voor alle sectoren. Alle problemen schuiven ze op ons dak zodat andere sectoren geen inspanningen te hoeven doen en dus ook geen kosten hoeven te maken. Wanneer gaat u inzien dat lto nooit en ten nimmer opkomt voor uw belang als varkenshouder ?? Zeg uw lidmaatschap op en zoek een alternatief, de NVV is zo'n alternatief. Men betaalt veel minder contributie en deze vakbond komt tenminste op voor de balanegen van de varkenshouder en ijn gezin !!!

 • no-profile-image

  echte

  Prutsers, zelfs zonder een berg subsidie redden ze het niet.

 • no-profile-image

  stammie

  Ik ben een tevreden lto lid maar ik vind het geen handige actie om voor eerder uitbetalen van de toeslagrechten te pleiten. Waarom?? Omdat het niets oplost en niets voorsteld, en je komt met de hele sector wel mooi als steunzoeker te boek te staan terwijl het gewoon om de toeslagrechten gaat.
  Laten we aannemen dat gemiddelde melkveehouder 3,5 cent per kg. ontvangt dat is bij 6 ton melk 21.000 euro dit 2 maand eerder ontvangen betekend een rente voordeel van 175 euro, al met al het praten niet waard, zeker niet als je daardoor als een stelletje steunzoekers in het nieuws komt lijkt me.

 • no-profile-image

  nn

  betaal rente na 1-1 en kijk maar wanneer het geld komt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.