Home

Achtergrond 333 x bekeken 7 reacties

Verburg wil geen hoofdpijn over mest

"Ik hoop de laatste minister van landbouw te zijn voor wie mest nog een hoofdpijndossier is".

Dat zei minister Gerda Verburg bij haar bezoek aan de mestverwerkingsinstallatie Biogreen Salland in Heeten (Ov). Dit bedrijf, een coöperatie van 50 boeren, verwerkt uit dierlijke mest nitraat dat kunstmest kan vervangen en een droog fosfaathoudend product. Daarnaast produceert het groene stroom. Met restwarmte wordt binnenkort een woonwijk van Deventer verwarmd.

Biogreen is een van de vier mestpilots in Nederland die werken aan een product dat streeft naar Europese erkenning als kunstmest. "Ik hoop dat ik dit nog in deze ministersperiode mag meemaken", aldus de minister tijdens een rondleiding door de installaties. Als dat stadium eenmaal is bereikt dan produceert de veehouderij niet langer een milieu belastend afvalproduct maar een waardevolle mineralenvoedingsstof voor planten.

Ook Peter Brouwers van LTO en Wyno Zwanenburg van de NVV uitten in korte toespraakjes hun optimisme over het project. De Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk kondigde een plan aan voor 50 tot 100 mestverwerkingsinstallaties die in zijn provincie in 2020 biogas aan woonwijken leveren.

Bekijk de fotoreportage gemaakt bij Biogreen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  centje

  Hoho Boertje. De NVV maakt zich WEL sterk voor mestverwerking. Dit is zeer belangrijk voor de varkenshouders dus is de NVV een groot voorstander. De NVV hoeft geen consessies te doen naar andere sectoren zoals de LTO, daar waar de varkenshouderij slecht gebruikt wordt als wisselgeld voor alle andere sectoren.

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  jaja die verwerkingsinstallatie s worden toch weer afgeketst vlgs mij speelt hier een heel ander probleem en dat is de behoefte vanuit de de tuin en akkerbouw naar dierlijke mest en de bijkomende inkomsten , Er wordt door lto en andere organisatie s die hun belangen behartigen op alle manieren geprobeerd om dit tegen te houden, zolang die lobby sterker is dan de veehouderij zal ons uitzicht op een mestverwerking die geld gaat opleveren nog lang duren

 • no-profile-image

  mest probleem?????????

  Nou geef die erkenning maar af. en het jaren lange gezeur over het mest probleem is in vijf minuten voor altijd opgelost. Wat wil het ministerie nog meer???

 • no-profile-image

  Jonas

  En ik hoop de laatste varkensboer te zijn voor wie zijn financiele boekhouding een hoofdpijndossier is!!!!!

 • no-profile-image

  BOERTJE LUNTEREN

  ja centje leuk bedacht allemaal het nvv heeft ook geen macht als jij dat soms denkt,Het nvv heeft net als lto ook maar gewoon te doen wat politiek zegt anders wordt ze dood gezwegen ,ja hoe kom ik hier bij? Was een paar jaar geleden toch ook al zo?Dus zeg mij niks over wisselgeld want daar worden wij al jaren voor gebruikt net als nu en in de toekomst voor de melkveehouderij . Wens je trouwens veel succes verder met het nvv.

 • no-profile-image

  stan de boer

  Een nieuw 'groen' etiketje op mestverwerking en alle voor de natuur en mensen negatieve gevolgen van de bio-industrie worden vergeten.

  Milieuproblemen blijken hiermee slechts taalproblemen.
  Lekker makkelijk....

 • no-profile-image

  gert

  Wie heeft MINAS naar de prullemand verwezen ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.