Home

Achtergrond 278 x bekeken 3 reacties

Verburg wil ervaring opdoen met gerichte hectaresteun

Minister Gerda Verburg wil de periode tot 2013 gebruiken om ervaring op te doen met het belonen van boeren voor landschaps- en waterbeheer (groene en blauwe diensten). Boeren moeten hiervoor een hectarevergoeding krijgen, vindt Verburg.

De minister heeft voorlopig twee gebieden aangewezen om te experimenteren met een dergelijke vorm van beloning, de Friese Wouden en het Westerkwartier (West-Groningen). Eventueel worden voor 2013 nog meer gebieden aangewezen, aldus Verburg vanochtend in een toelichting op haar plannen.

Momenteel krijgen Nederlandse boeren nog EU-inkomenssteun op basis van in het verleden genoten steun. Op den duur moeten ze alleen nog steun krijgen voor maatschappelijk gewaardeerde taken, zoals het instandhouden van het typische Nederlandse boerenlandschap. Boeren die 'enkel' produceren voor de markt krijgen dan geen steun meer.

De proefgebieden vormen een eerste stap in die richting. Verburg stelt hiervoor circa 10 miljoen euro voor beschikbaar. Hoe dat geld bij boeren in dat gebied terecht komt, moet nog worden uitgewerkt, in overleg met de provincies.

Het geld kan worden ingezet om boeren bij Natura 2000-gebieden te steunen. Als zij de ammoniakneerslag op zo'n gebied verminderen, dan leveren ze daarmee een bijdrage aan het behoud van soorten. Dat is een beloning waard, vindt de minister.

De ervaring in de 'proefgebieden' wordt ook gebruikt om ervoor te zorgen dat de overgang na 2013 niet al te drastisch verloopt, zegt Verburg. “Als je ziet hoe belangrijk de toeslagen nu zijn voor de boeren, dan is de overheid eraan gehouden dat dit niet van de ene op de andere dag zomaar verdwijnt.”

Zie ook:
Premies in 2012 ontkoppeld

Ontkoppeling kalverpremie afgesproken met Frankrijk

LTO positief over Verburgs EU-pakket

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  laat koeien en schapen weiden ook onder de groene diensten vallen

 • no-profile-image

  Gaatze

  Lees ik dit niet goed of wordt voedsel produceren niet gewaardeerd door de maatschappij???

 • no-profile-image

  hey

  Dat leest je idd goed gaatze, alleen gewardeerde diensten krijgen steun, en Verburg zegt expliciet dat het produceren hier NIET bijhoort. Wat een steek in de rug!

Of registreer je om te kunnen reageren.