Home

Achtergrond 6 reacties

Verburg: eerder uitbetalen inkomenstoeslagen erg lastig

Het vervroegd uitbetalen van de Europese inkomenstoeslagen over 2009 aan boeren ligt erg moeilijk.

Dat heeft minister Gerda Verburg vanochtend in de Kamer gezegd. Op grond van huidige regels kan maximaal 50 procent van de toeslag als voorschot worden uitbetaald, maar niet vóór 16 oktober (begin van een nieuw EU-boekjaar). Dat betekent dat toeslagen in twee stappen worden uitbetaald.

Volgens Verburg leidt dat tot allerlei uitvoeringsproblemen bij de Dienst Regelingen, die de Nederlandse uitbetaling verzorgt. Dat vergroot het risico op fouten, en leidt tot extra bureaucratie en administratieve lasten. "Alles overwegende vind ik dat we de uitbetaling niet moeten opknippen."

Het eerder uitbetalen is daarmee niet helemaal van de baan: Verburg meldde dat landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel volgende week mogelijk met een voorstel komt rond het uitbetalen van de toeslagen.

Met name vanuit de melkveehouderij klinkt de roep om toeslagen eerder uit te betalen, om de gevolgen van de lage melkprijs te verzachten. CDA en VVD vroegen Verburg er expliciet naar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schooier

  iedereen in bv nederland die hulp nodig heeft krijgt deze hulp, behalve als je zegt dat je een boertje bent.

 • no-profile-image

  AG

  Over wiens geld gaat het hier, moet de minister zich afvragen. Ze houden het gewoon zo lang mogelijk vast, handig in tijden van kredietcrisis.

 • no-profile-image

  gert

  Mestbeleid aanscherpen vindt ze niet moeilijk.

 • no-profile-image

  centje

  Als alle melkveeboeren nu eens zich hielden aan de derogatie eisen dat had de minister misschien nog een reden gehad om het eerder uit te batalen. Maar er wordt volop aangeklooit met de derogatie en dan zal de minister ook nog eedrer komen met een overlevingspremie, gelijk heeft ze.

 • no-profile-image

  nn

  laten we gewoon per 1-1 rente rekenen over het te laat betaalde geld over het lopende boekjaar.

 • no-profile-image

  g

  Dan kunnen de ambtenaren niet met vakantie,en die is al gepland

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.