Home

Achtergrond 6 reacties

Verburg: Duitsland kan genmais niet zomaar verbieden

Duitsland kan niet op eigen houtje genmais MON 810 verbieden.

at heeft minister Verburg vanochtend in de Tweede Kamer gezegd. Als Duitsland deze genetisch gemodificeerde maissoort niet wil toe laten zal de regering van het land daarvoor de geldende Europese procedures moeten volgen. Het moet dan een verzoek tot vrijwaring aan de Europese Commissie voorleggen. "Ook Duitsland moet zich aan de spelregels houden", aldus de minister.

De fracties van SP en PvdD spraken vanochtend in een Kamerdebat over Europese zaken met waardering over het Duitse besluit. Verburg deelde die waardering niet en ze liet ook twijfel doorklinken of hier van een besluit sprake is. Ze zal daarover met haar Duitse collega Ilse Aigner spreken op de landbouwraad volgende week in Luxemburg.

Ze legde de Kamer uit dat als een gengewas een toelating heeft van de Europese warenautoriteit EFSA en de EU-landbouwraad die heeft bekrachtigd een lidstaat dat niet zomaar een verbod kan uitvaardigen. "Duitsland kan niet in zijn eentje buiten spelen". Een eventueel verzoek tot vrijwaring moet met nieuwe wetenschappelijke gegevens worden onderbouwd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Kom op Minister Verburg, even een tandje bijschakelen!!! Eventjes een wandeling maken in de buitenlucht en kijken naar de blauwe lucht, ondergaande zon, en de mystieke Maan.
  Eventjes diep zuchten dan, en denken, wauw, ik ben Minister in Nederland, op een continent wat we nu Europa noemen.
  Een mooi land net zoals vele andere landen op andere continenten, op deze mooie Blauwe Planeet.
  Het verleden is niet de toekomst!! Geduld is een schone zaak, is een mooi spreekwoord voor velen. Maar zoveel geduld als Nu duurt te lang, tevens trommelend met de vingers op tafel van ongeduld, trommel, trommel, trommel, zeeën worden leeggevist en genmais is nog steeds niet verboden in Nederland. Hoe lang duurt het voordat inzicht beland op de plekken van verantwoordelijkheid?, trommelt weer met de vingers van ongeduld op tafel.
  Vriend en vijand zien niets in gentech. De boer, cq voedselproducent, zal nooit, maar dan ook nooit meer vrij zijn, dus zijn vrouw en kinderen ook niet, als het elk jaar zaad moet worden gekocht van een monopolist als Monsanto.
  Waarom nog langer die dwangbuis, waarom? Waarom zo vasthoudend zijn aan iets wat duidelijker en duidelijker grote problemen gaat opleveren voor natuur, kinderen en toekomstige generaties.
  Waarom verschuilen achter de EFSA terwijl het gevoel boekdelen spreekt.
  Waarom?

 • no-profile-image

  Janneke Tops

  Gelukkig is er in Duitsland een minister van landbouw die een wijs besluit durft te nemen, en de voedselveiligheid van haar burgers van groter belang acht dan de door agro-industrie-lobbies beïnvloedde toelating van gentechvoedselgewassen in Europa. Laten ze er in de Landbouwraad vooral nog goed over discussiëren, en zich met name goed en ONPARTIJDIG laten informeren. Uit het onderzoek van de Eurobarometer blijkt namelijk, dat hoe beter mensen geïnformeerd zijn over ALLE aspecten rondom gentechteelten, hoe duidelijker het wordt voor hen dat we deze teelten echt razendsnel moeten stoppen! Zie de website van Combat Monsanto voor actuele informatie.

 • no-profile-image

  Maarten

  Dit zijn voor mij zeer grote redenen om zeer kritisch te zijn naar alles wat met eenwording te maken heeft. Bah! Je mag als land niet eerst naar je mensen luisteren, nee, je moet eerst doen wat de EU je opdraagt.

 • no-profile-image

  A S van Erp

  Minister Verburg is slecht ingelicht, want Duitsland speelt niet in z'n eentje buiten. Duitsland is het zesde of zevende Europese land dat de Monsanto gentechmais in de ban doet: na Frankrijk, Luxemburg, Hongarije, Griekenland, Oostenrijk en, dat is niet helemaal duidelijk, Roemenie.

 • no-profile-image

  Micha Kuiper

  Als Duitsland die niet in zijn eentje zou kunnen - laten we dan mee doen. Die mais is hardstikke onveilig en mais stuifmeel uit ons land kan in heel Nederland de ggo-vrije mais besmetten, met Duitsland, Belgie, Polen en Frankrijk erbij, als het weer meewerkt. Nederland moet eens ophouden Monsanto terwille te zijn tegen de wens van 90% van de Nederlanders in.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het wordt nu wel eens een keertje tijd dat Minister Verburg eens een beetje volwassen gedrag gaat tonen.
  Duitsland kan genmais Wel verbieden.
  Iedereen kan dat minister Verburg.
  Met criminiele organiaties als Monsanto maak je geen afspraken.
  Die achtervolg je tot zij hun ware gezicht laten zien.
  Zij die de mensheid vernietigen en niet dienen hebben geen seconde recht van spreken, wat is uw mening minister Verburg?
  Verschuild U nu ineens achter regels die ooit gemaakt zijn onder niet zichtbare voorwaarden?
  Wat heeft de BV Nederland afgesproken in een duister verleden dat U zo halsstarrig tegenstribbeld.
  Spannend, Minister van Nederland.
  Vertel eerst eens alle afspraken die ooit waren gemaakt met de gentech Lobby, dan schrijf ik dat vandaag in de geschiedenis boeken van de toekomst.
  Uw mening en besluit kan wel in een volgend hoofdstuk.
  Slap beleid, moedig beleid, voortvarend beleid, maa ietsjes inzicht is toch niet te veel gevraagd, minister van de Christen Democraten, ietsjes inzicht en Wisdom, al is het maar heel ietsjes.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.