Home

Achtergrond 3 reacties

Verborgen leed tonen

Schokkend. Een ander woord is niet te vinden voor de omstandigheden waaronder runderen in een Friese stal moesten zien te overleven en de foto's die daarvan getuigen.

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van landbouw meldt niet alleen de resultaten van een inspectie, maar maakt deze ook inzichtelijk met foto’s.

Daarmee loopt de dienst het risico te worden beschuldigd sensatie te zoeken, net als de media die besluiten de foto’s te publiceren. Niets is minder waar: de inspectiedienst bewijst de maatschappij en ook de agrarische sector hiermee een dienst.

Dierverwaarlozing is vrijwel altijd een kwestie van verborgen leed: niet alleen voor de dieren die aan hun ellende zijn overgelaten achter dichte staldeuren, ook voor de betreffende boer die dat niet voor de lol doet, maar in grote geestelijke en veelal financiële nood verkeert. Dat leed moet niet worden verstopt, maar juist aan de oppervlakte komen/worden gebracht. Alleen dan kan worden ingegrepen. Een foto kan meer dan duizend woorden zeggen.

De tipgever bewijst zo niet alleen de dieren, maar ook de betreffende Friese veehouder een dienst. Al is het zorgelijk in dit specifieke geval dat de man bij de eerste de beste hercontrole de zaken nog niet voor elkaar had.

Lees ook: AID stuit op 200 verwaarloosde runderen bij Friese veehouder

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  elly doeser

  Schokkend zoiets,ik denk dat we er nu veel meer mee te maken krijgen met grote problemen bij veehouders.
  Alleen denk ik dat er in eerste instantie direct moet worden begonnen met de ergste problemen op te lossen, geen hercontrole,maar direct beginnen met mestuitrijden in dit geval onder toezicht. Gewoon ieder dag op het bedrijf zijn en blijven en de boel zo snel mogelijk weer op orde krijgen. Ik denk dat diegene waar zulke omstandigheden zijn het toch niet zelf voor elkaar krijgen de boel weer snel op orde te krijgen. En foto's zeggen meer als woorden maar voor de persoon zelf ,ik ben bang dat die er geestelijk nog meer onder doorgaan,je krijgt wel een stempel opgedrukt.
  En heel belangrijk zorg voor die gezinnen met name kinderen weet ik uit ervaring. Ik heb wel eens een gezin geholpen en je wil niet weten wat sommigen kinderen meemaken Elly

 • no-profile-image

  elly

  Hoi Gerrit ik denk dat er een pot(je) moet komen voor zulke gevallen.Later het financiele gedeelte. Bij wat ik heb meegemaakt bij een gezin is heel erg dat de dochter zegt Mam ik heb weer schampoo om mijn haren te wassen en waspoeder kun jij mijn schoolkleren weer wassen. Ik had toen een doos gegeven van een supermarkt waar je toen voor kon sparen,van de supermarkt had ik ook levensmiddelen gekregen want daar waren de kasten echt LEEG.
  Sta de moeders bij want een totaal ontredderde moeder is ook tot niets in staat,ik heb het gezien en zou best willen helpen bij deze gevallen gewoon het huishouden ook gelijk aanpakken ,dat helpt echt ik weet het, ze heeft mij toen meerdere malen bedankt.
  Ik ben er gewoon heen gegaan ik kende deze mensen niet maar gewoon met begrip en gezegd ik wil je proberen te helpen en ze vertelde uit zichzelf alles,ik ben ook een gewone boerin en hoefde nergens mee te dreigen want deze mensen zijn vaak murw van alles,er zijn maar weinig mensen die dieren hebben en ze bewust laten lijden . groetjes Elly

 • no-profile-image

  Gerrit

  Hulde aan je bericht Elly! Ik denk ook dat je helemaal gelijk hebt.
  Ik vraag mijzelf eigenlijk af waar zulk leed begint..... ? Ik denk dat dit ook weer is een signaal naar de overheid is. Ik denk namelijk dat zij zich voor dit leed ook min of meer verantwoordelijk moeten voelen!
  toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.