Home

Achtergrond

Verbod op massatoerisme Zuidpool

Er is vrijdag op een conferentie in de Verenigde Staten een limiet gesteld aan het toerisme op de Zuidpool.

Meer dan 47 landen rond de pool spraken af dat schepen met meer dan vijfhonderd passagiers niet op de Zuidpool mogen aanmeren. Ook mogen niet meer dan honderd toeristen tegelijkertijd het schip af.

De afspraken zijn volgens de betrokken landen nodig om het fragiele ecosysteem op de pool te beschermen. Vakanties naar de Zuidpool worden steeds populairder. Afgelopen seizoen maakten 46.000 mensen een cruise naar het gebied, twee keer zoveel als vijf jaar eerder.

De overeenkomst werd opgesteld op een elfdaagse conferentie in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. Het verdrag moet door de betrokken landen nog wel geratificeerd worden voordat het ingaat.

De regels zijn een uitbreiding op het Antarctisch Verdrag, dat in 1959 door twaalf landen werd getekend. Zij onderstreepten daarin het belang van het witte continent voor het klimaat op aarde en voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens het verdrag mag Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden worden gebruikt en niet het toneel worden van enig internationaal conflict.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.