Home

Achtergrond

Veel gerst naar interventie

Er is meer dan 700.000 ton gerst aangeboden voor interventie.

Daarmee heeft gerst mais ingehaald als belangrijkste interventiegraan, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Begin maart was al bijna 600.000 ton mais aangeboden. Bij gerst lag dat toen op ruim 260.000 ton.

De interventieprijs voor graan ligt nu op €104,07 per ton. Totaal is nu 1,4 miljoen ton graan aangeboden voor opkoop door Brussel, meldt de Duitse nieuwssite Ernährungsdienst. Daarvan bestaat bijna 600.000 ton uit mais en bijna 100.000 ton uit tarwe.

De aangeboden gerst komt voor een groot deel uit Hongarije, Tsjechië en Finland. Duitsland wil 90.000 ton gerst laten opkopen.

De aangeboden mais is volledig afkomstig uit Hongarije en Slowakije. De interventietarwe is geteeld in Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije.

De interventieregeling is op 1 november vorig jaar opengesteld. Het jaar daarvoor is geen graan aangeboden voor interventie vanwege de hoge marktprijzen. Dit seizoen is dat veel meer vanwege de sterk gedaalde graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.