Home

Achtergrond 161 x bekeken

Varkensvleesproductie in de VS dit jaar 2,4 procent lager

De productie van varkensvlees in de Verenigde Staten zal dit jaar 2,4 procent lager uitkomen dan vorig jaar.

Die verwachting heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) naar buiten gebracht.

Het ministerie baseert zich op nieuwe gegevens van de omvang van de varkensstapel in de VS. De VS verwachten een productie van 10,34 miljoen ton varkensvlees.

Het ministerie verwacht voor het tweede en derde kwartaal van dit jaar varkensprijzen die variëren van 1,08 dollar per kilo tot 1,19 dollar per kilo (€ 0,83 tot € 0,92 per kilo) . De varkensprijzen liggen op het ogenblik zo’n 6 procent boven die van een jaar geleden.

Consumentenvraag

Ook de consumentenvraag naar varkensvlees is kleiner, zo signaleert de USDA. De USDA verwijst naar de economische situatie van dit moment ter verklaring. Ook de Amerikaanse consument zoekt zijn heil op het ogenblik liever in de goedkopere vleessoorten.

Ook de biggenimport uit Canada is sterk gedaald. Er kwamen 44 procent minder biggen uit Canada de Verenigde Staten binnen. De Canadese varkenshouderij staat onder druk en krimpt. Ook speelt de wettelijke verplichting die sinds kort geldt in de VS dat het land van herkomst wordt vermeld. Dat zorgt voor weerstand om Canadese dieren op te leggen.

De export van varkensvlees in februari was 13 procent kleiner dan een jaar geleden. In totaal ging er 155.000 ton vlees de grens over. Over de eerste twee maanden van dit jaar heeft de VS 11 procent minder varkensvlees geëxporteerd dan vorig jaar. Vergeleken met 2007 is het niveau van de export wel 25 procent hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.