Home

Achtergrond

Van Middelkoop blij met Franse terugkeer in NAVO

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is blij dat Franse militairen terugkeren in de commandostructuur van de NAVO.

De toetreding vindt zaterdag plaats bij de NAVO-top. "In de praktijk in Uruzgan hebben we al een uitstekende partner aan Frankrijk. De terugkeer van Frankrijk in de militaire structuur is dus goed. Het is goed voor Frankrijk, goed voor de NAVO en goed voor Europa'', aldus Van Middelkoop bij aankomst bij de NAVO-top in Baden-Baden.

De terugkeer van Franse militairen in de NAVO-commandostructuur komt 43 jaar na de terugtrekking onder leiding van president Charles de Gaulle. De Franse president vond in 1966 dat de VS te dominant waren in de NAVO.

De Franse regeringen pleitten sindsdien vooral voor een eigen Europese defensiestructuur, onder meer via de EU. Sinds 1993 doet het echter weer mee met NAVO-missies. Frankrijk is de op drie na grootste leverancier van troepen voor NAVO-operaties.

Door de terugkeer in de commandostructuur krijgen Fransen standaard de leiding van het NAVO-studiecentrum in het Amerikaanse Norfolk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.