Home

Achtergrond 253 x bekeken

Vamil duur betaald

Boeren en tuinders die zijn gedupeerd door de problemen met de Vamil-regeling, kunnen een vergoeding tegemoet zien. Die toezegging deed landbouwminister Gerda Verburg onder druk van de Tweede Kamer. Wat die belofte waard is, moet echter nog blijken. Zij deed geen uitspraken over de hoogte van de compensatie.

Duidelijk is wel dat Verburg in haar maag zit met deze kwestie. Om onverklaarbare redenen heeft een officieel verzoek aan Brussel om boeren en tuinders toe te staan investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsgebouwen in 2007 en 2008 tot de restwaarde af te schrijven, anderhalf jaar op zich laten wachten. Daardoor kampen duizenden met een fikse financiële strop. Een compensatieregeling zal dan ook al snel in de miljoenen lopen; geen wonder dat Verburg aanvankelijk de boot afhield en niet onmiddelijk de portemonnee wilde trekken.

Wie is schuldig? De afgelopen jaren heeft staatssecretaris De Jager (financiën) meer dan eens bij de Commissie geïnformeerd naar de mogelijkheden, maar altijd nul op het rekest gekregen. Het kabinet heeft dus niet stilgezeten. Desondanks blijft het vreemd dat het formele verzoek zo laat is ingediend. Verburg wekt daarmee de indruk de kwestie te hebben onderschat. Dat kan haar letterlijk duur komen te staan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.