Home

Achtergrond

VVD wil beter toezicht op handel gezelschapsdieren

Het toezicht op de gezondheid en het welzijn van gezelschapsdieren afkomstig van malafide handelaren uit Oost-Europese landen laat veel te wensen over.

Aan deze toestand moet snel een einde komen, stelt VVD-Europarlementariër Jan Mulder donderdag in vragen aan de Europese Commissie.

Uit onderzoek van onder meer de Dierenbescherming blijkt volgens Mulder dat deze fokkers gezelschapsdieren aanbieden voor lage prijzen, maar dat ongeveer 65 procent van de honden uit de malafide handel met gezondheidsproblemen kampt. Ook is het twijfelachtig of het dierenwelzijn tijdens de transporten naar Nederland wordt gerespecteerd, zegt Mulder.

De Europarlementariër heeft daarom de Europese Commissie gevraagd een onderzoek naar de malafide handel in te stellen en deze te bestrijden. Mulder: ”Door de eenwording van Europa zijn de grenscontroles minimaal, maar dat mag niet betekenen dat er geen adequaat toezicht is. De laatste weken is de wet- en regelgeving over veetransporten wederom weer actueel, terwijl de handel in gezelschapsdieren niet besproken wordt.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.