Home

Achtergrond

VVD tegen politieke benoemingen bij controle-organen

Politieke benoemingen bij controle-organen kunnen waarschijnlijk beter geheel verdwijnen, stelt Europarlementslid Toine Manders (VVD) maandagavond bij een lezing voor VVD Apeldoorn.

"De financiële crisis is ontstaan door kapitalisten die onvoldoende gecontroleerd werden. Voor benoemingen bij controle-organen moeten we daarom voortaan kijken naar kwaliteit in plaats van politieke afkomst'', zegt Manders. Hij denkt onder meer aan de benoeming van oud-premier Wim Kok als commissaris bij het inmiddels in problemen geraakte ING. "Die is toch vooral gevraagd om zijn contacten als oud-premier'', zegt Manders. "Om discussie te voorkomen wie nu kwaliteit heeft of niet, kunnen we wellicht beter alle politieke benooemingen afschaffen.''

Manders bepleit dit door te trekken naar controle-organen buiten de financiële sector. "Een bedrijf laat zijn administratie toch ook nakijken door een accountant en niet door een oud-politicus?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.