Home

Achtergrond

VS willen minder toeristen naar Zuidpool

Minder toeristen zouden de Zuidpool moeten bezoeken om verdere schade aan het kwetsbare gebied te voorkomen.

at heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag gezegd op een conferentie over de Zuidpool in Baltimore. De VS zullen binnenkort een voorstel doen om een limiet te stellen aan het aantal toeristenschepen dat de Zuidpool aandoet. Ook moet internationaal onderhandeld worden om vervuiling van het gebied te voorkomen, vindt Washington.

Clinton markeerde met haar uitspraken het vijftigjarig bestaan van het Antarctisch Verdag, dat in 1959 door twaalf landen werd getekend. Zij onderstreepten daarin het belang van het witte continent voor het klimaat op aarde en voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens het verdrag mag Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden worden gebruikt en niet het toneel worden van enig internationaal conflict.

Cruises naar de Zuidpool worden steeds populairder. Afgelopen seizoen maakten 46.000 mensen zo'n reis, twee keer zoveel als vijf jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.