Home

Achtergrond 235 x bekeken

VS: Rusland oogst dit jaar opnieuw heel veel graan

Rusland gaat dit jaar ongeveer 95 miljoen ton graan oogsten bij een gemiddeld groeiseizoen.

Dat is 13 miljoen ton minder dan vorig jaar, maar dat was een recordoogst. Als Rusland de 95 miljoen ton graan haalt, dan betekent dat nog altijd de op één na grootste oogst sinds 1993, meldt de Duitse site Ernährungsdienst, die zich baseert op gegevens van de Amerikaanse ambassade in de Russische hoofdstad Moskou.

De VS verwachten dat Rusland dit jaar een groter areaal wintergraan heeft. Volgens de ambassade maakt wintergraan ongeveer 40 procent uit van het totale areaal. De Russische akkerbouwers zullen dit jaar echter minder zomergraan verbouwen, verwachten de Amerikanen. Bovendien zullen de opbrengsten per hectare lager uitvallen, want door de economische crisis zullen akkerbouwers minder geld steken in kunstmest en gewasbescherming.

Ondanks de lagere oogst zal Rusland dit jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid graan kunnen exporteren. Volgens de Amerikaanse ambassade zal bij een oogst van 95 miljoen ton graan ongeveer 20 miljoen ton kunnen worden geëxporteerd. Rusland heeft nog 15 miljoen ton graan in voorraad liggen van de overvloedige oogst van vorig jaar. Daarvan is 8 miljoen ton in handen van de overheid.

De Russische overheid wil de United Grain Company oprichten om de graanmarkt beter te beheersen. Het nieuwe bedrijf richt zich vooral op de graanexport. Internationale graanhandelaren vrezen dat het staatsbedrijf wordt voorgetrokken bij de afgifte van exportcertificaten en bij de inschrijvingen voor het transport van graan per spoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.