Home

Achtergrond 172 x bekeken

VN wil verzekering tegen klimaatverandering

Als het aan de Verenigde Naties ligt, kunnen landen zich in de toekomst verzekeren tegen de schade die klimaatverandering aanricht.

Op een bijeenkomst in Bonn, ter voorbereiding op de klimaattop in Kopenhagen in december, namen de afgevaardigden deze mogelijkheid op in het conceptakkoord.

Met de verzekering zouden ontwikkelingslanden zich moeten kunnen beschermen tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Volgens de initiatiefnemers van de verzekering richtte klimaatverandering in het verleden voor gemiddeld 100 miljard dollar (74,1 miljard euro) schade per jaar aan. Landen zouden zich onder meer kunnen verzekeren tegen droogte, overstromingen en tropische wervelstormen.

In de Deense hoofdstad Kopenhagen spreken regeringsleiders later dit jaar over een nieuw klimaatakkoord. Het moet de opvolger van het Kyoto-protocol worden, waarin afspraken staan over het tegengaan van het broeikaseffect. Het nieuwe verdrag zal in 2013 in werking treden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.