Home

Achtergrond

Uitwisselbaarheid varkens IKB-systemen onder druk

Er kunnen problemen ontstaan met de uitwisselbaarheid van varkens tussen de beide IKB-systemen IKB Varken en IKB NV.

Dat zegt Vincent Cornelissen van het Controlebureau Dierlijke Sector, de beheerder van IKB Varken. Die problemen ontstaan als de accreditatie van Producert, de certificeringsinstelling van het IKB NV-systeem van De Groene Belangenbehartiger, niet op korte termijn in orde komt.

Volgens Cornelisse worden varkens uit gelijkwaardige IKB-systemen binnen IKB Varken in principe gewoon geaccepteerd. IKB NV is door IKB Varken ook erkend als zo’n gelijkwaardig systeem. "Als de problemen met de accreditatie van Producert te lang aanhouden, kunnen we de varkens uit IKB NV niet langer als gelijkwaardig beschouwen", aldus Cornelissen. "We kunnen niet anders. Anders komt onze eigen accreditatie in gevaar. We zullen op een bepaald moment een deadline moeten stellen".

Cornelissen kan niet aangeven hoeveel varkenshouders in de problemen komen. "Maar er zullen mesters zijn die hierom dan geen biggen af kunnen nemen van hun vaste vermeerderaar."

Ook voor slachterijen zouden er op termijn problemen kunnen ontstaan als er te weinig IKB-waardige varkens zouden worden aangeboden. Voor de slachterijen geldt de plicht om 85 procent IKB-waardige varkens te slachten om de erkenning te behouden. Dat percentage zou onder druk kunnen komen te staan.

DGB heeft vrijdag gemeld dat ze er van uit gaat dat de accreditatie van Producert binnen een maand voor elkaar zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.