Home

Achtergrond

Uitvoer groente en fruit komt moeizaam op gang

De uitvoer van Nederlandse verse groente en fruit, exclusief uien, is de eerste twee maanden van 2009 met 30 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De uitvoer naar Duitsland daalde 22 procent, tot 46 miljoen kilo. Er ging wel meer spruitkool naar onze Oosterburen. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is bijna met een derde teruggelopen tot 18 miljoen kilo.

De Britse vraag naar paprika, komkommer, sluitkool en peer nam af, mede door de lage waarde van het Britse Pond, maar de uitvoer van champignons en tomaten nam licht toe. De uitvoer naar Rusland daalde het hardst, met bijna de helft, tot 9 miljoen kilo, vooral vanwege de lage waarde van de Roebel.

De export naar Frankrijk en België daalde met respectievelijk 5 en 9 procent tot 14,7 en 12 miljoen kilo. De vraag naar Nederlandse peen nam in België af, maar de vraag naar appel steeg. In Zweden zakte de vraag naar Nederlands hardfruit met een derde.

De totale uitvoer kwam neer op 189 miljoen kilo. Een woordvoerder van het Productschap denkt dat de export vooral onder druk staat door de late start van het glasgroentenseizoen.

De oogst van peren, peen en prei is bovendien relatief klein. De appelvoorraad ligt in Europa in veel landen een stuk hoger dan vorig jaar. Ook de kredietcrisis speelt de sector parten, al is het effect hiervan volgens het Productschap moeilijk meetbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.