Home

Achtergrond 2 reacties

Uitstel bouw drie kolencentrales

De bouw van drie kolencentrales van E.ON, Electrabel en RWE op de Maasvlakte in Rotterdam en de Eemshaven in Eemsmond is in de wacht gezet door een uitspraak van de Raad van State (RvS).

De Stichting Natuur en Milieu (SNM) en Greenpeace hadden bezwaar aangetekend tegen de verleende vergunningen voor de kolencentrales. Zij vrezen dat Nederland met de bouw van de kolencentrales de emissieplafonds voor stikstofoxiden en zwaveldioxiden zal overschrijden. SNM wil strengere eisen aan de vergunningen. Greenpeace wil dat ze vernietigd worden.

Volgens de raad is er te veel onduidelijk om uitspraak te kunnen doen. Daarom heeft de raad vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg om uitleg te krijgen over de zogenoemde Europese NEC-richtlijn. In deze richtlijn is bepaald hoeveel luchtverontreinigende stoffen Nederland vanaf 2010 maximaal mag uitstoten en kan voor bestuursorganen van belang zijn bij de beoordeling van aanvragen voor een milieuvergunning.

De raad wil verder van het hof weten of de Nederlandse rechter Nederland kan verplichten een milieuvergunning te weigeren of aan te scherpen als de plafonds al zijn overschreden of dreigen te worden overschreden. De behandeling van de beroepszaken wordt geschorst, in afwachting van de antwoorden van het hof in Luxemburg. Dit duurt naar verwachting anderhalf jaar. Daarna gaat de behandeling verder en komen er definitieve uitspraken. De energiebedrijven moeten die periode nu afwachten voordat ze verder kunnen met hun activiteiten.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan P

  T'is duidelijk geen kolen meer , dank u
  ( zie artikel BBC 29 April : safe climate means no coal " ) jammer is het dat er vele kolenmijnen , althans diegene die aan het aardppervlak open zijn, in de brand staan ?! Begin met doven , kunnen we 1 procent CO2 verdiennen .

 • no-profile-image

  Patrick

  Stap 1 is, zeker geen kolencentrales meer, dat moet nu afgelopen zijn.
  Stap 2 praten we wel een andere keer over dan, eerst duidelijk beslissen geen kolen meer gebruiken, njenta kolen.

Of registreer je om te kunnen reageren.