Home

Achtergrond 4 reacties

'Uitfaseren quotum biedt weinig voordeel'

Het geleidelijk uitfaseren van het melkquotum, zoals dat nu gebeurt, biedt melkveehouders weinig voordeel.

Dit zegt Roel Jongeneel, onderzoeker van Wageningen Universiteit. Jongeneel onderzocht de gevolgen van afschaffing van het melkquotum en van een eventueel WTO-akkoord. Hij publiceerde hierover in het blad EuroChoice.

Het uitfaseren van het melkquotum, zoals dat nu gebeurt, leidt volgens hem tot een daling van de melkprijs met 9 procent.
”Deze daling wordt nu extra versterkt door de economische situatie”, vertelt hij. ”In de periode van 2008 tot 2014 kost het afschaffen van de quotering de Europese veehouders jaarlijks 2 miljard euro.” Stabilisatie van de melkprijs verwacht hij in 2010/2011.

Consument

Het afschaffen van de quotering heeft volgens Jongeneel vooral voordelen voor de consument. ”De Europese Unie heeft de Europese melkprijs een tijd lang kunstmatig op een bepaald niveau gehouden. Dit werd indirect betaald door de consument.”

Wat wel een voordeel voor de veehouders zou kunnen zijn, is een verbetering van het Europese marktaandeel in zuivelexport. ”De laatste jaren heeft Europa alleen maar marktaandeel verloren. Na afschaffing van de quotering kan marktaandeel tegen een concurrerende prijs worden teruggewonnen.”

Opmerkelijk is dat een WTO-akkoord voor een hogere melkprijs kan zorgen. ”Per saldo is er in ieder geval geen sprake van een negatief effect zoals door velen gevreesd”, oordeelt hij. ”De exportvoordelen wegen bij een akkoord zoals voorgesteld door WTO-landbouwonderhandelaar Crawford Falconer ruimschoots op tegen de extra concurrentie op de binnenlandse markt.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Consument

  Van afschaffen profiteerd iedereen behalve de boer! Als het voedsel duurder wordt gaat men er echt niet mee stunten!!
  Te gek voor woorden dat de producent bijna omkomt van de honger!

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  We zullen wel zien wat het allemaal wordt, maar we zullen in ieder geval meer overgeleverd zijn aan de grillen van de markt, en dat is wennen!!!!

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Gert, idd een erg warrig verhaal. kan meneer de onderzoeker eerst even uitleggen wat hij precies wil zeggen en wat nu de beste stap is. Naar mijn idee zijn er 3 opties en moet je daarvan het effect weer kunnen geven als onderzoeker.
  1. vandaag nog afschaffen van het quotum
  2. Totaal niet afschaffen van het quotum
  3. "zachte landing" idee waar we nu mee bezig zijn.
  Geef mij optie 1 maar dan zijn we het snelst door de zure appel heen en kunnen we weer gewoon gaan boeren i.p.v. zeuren op het systeem!!!

 • no-profile-image

  gert

  warrig verhaal,ik denk dat de supers het meeste voordeel hebben van een lage melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.