Home

Achtergrond 2 reacties

Uitbreiding consumptieareaal drukt pootgoedprijs

De verwachte uitbreiding van het areaal consumptieaardappelen is geen goed uitgangspunt voor de pootgoedprijzen voor dit jaar.

Bij een gemiddeld groeiseizoen kan een groter areaal leiden tot lagere prijzen voor consumptieaardappelen. Dat drukt de pootgoedprijzen.
Dat stelt commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico. De coöperatie heeft vandaag de prognoseprijs voor de pootaardappelen van de oogst van 2008 bekend gemaakt. Deze prijs is beïnvloed door de lage consumptieprijzen, stelt Van Hoogen. "Maar ook de kredietcrisis heeft invloed gehad. Vooral de afzet naar Oost-Europese landen stond onder druk. In die landen is de koers van de nationale munt gedaald. Daardoor moeten de afnemers daar omgerekend meer betalen voor het pootgoed dat in euro’s wordt afgerekend. Daardoor is in die landen minder pootgoed gekocht. De afzet naar Hongarije is zelfs meer dan gehalveerd. Ook de afzet van pootgoed naar Rusland is hierdoor lager uitgevallen."

Dit hoeft volgens Van Hoogen niet te betekeen dat het areaal aardappelen dit jaar krimpt in die landen. "De boeren gebruiken dan meer eigen aardappelen in plaats van aangekocht pootgoed. Alleen Nederland kent in de EU een landelijke regeling dat ook eigen geteeld pootgoed gecertificeerd moet zijn."

De afzet naar Groot-Brittannië had minder last van de waardevermindering van het Britse pond, zegt Van Hoogen. "We hebben het pootgoed daar al verkocht vóór de sterke koersdaling."

Agrico heeft meer dan 300.000 ton pootaardappelen verkocht, zegt Van Hoogen. "Dat is iets meer dan vorig jaar. Toch hebben we dit jaar pootgoed overgehouden. Van de oogst van 2006 en 2007 hebben we alles verkocht. Maar dat waren twee unieke jaren met recordhoge pootgoedprijzen. Als je een paar procent pootaardappelen niet verkoopt scheelt dat gauw 2 euro op de pootgoedprijs."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spunta

  Wel knap van meneer Hoogen dat hij nou alweet dat de prijs van aan komende oogst laag is .
  Lekker possitief

 • no-profile-image

  klaproos

  Vanaf 2010 geldt in België ook een strikter reglementering voor het gebruik van hoevepootgoed met een sluitende tracering als doelstelling

Of registreer je om te kunnen reageren.