Home

Achtergrond

Uien zaaien eind deze week grotendeels afgerond

In het Noorden is naar schatting 80 procent van de uien gezaaid en in het Zuiden zit 95 procent in de grond.

Dat zeggen Gerard Buizer van zaadbedrijf De Groot en Slot en Luc Remijn van DLV Plant. "Als het tot en met morgen droog blijft, zit 99,9 procent erin", vertelt accountmanager Buizer over zijn werkgebied Friesland, Groningen en Noordoostpolder. "Het is hier iets natter en kouder. Het weer is heel mooi, maar het droogt niet hard."

Buizer verwacht een mooie, homogene opkomst. "Daardoor kunnen prachtige bespuitingen worden uitgevoerd." Buizer denkt dat de voorsprong ten opzichte van het gemiddelde kan oplopen tot een week. Te veel regen kan voor problemen zorgen.

Ook Luc Remijn is positief over de start van het uienseizoen. "Aan het eind van de week zit alles erin. We zitten nu op 95 procent", zegt de Zuidwestelijke adviseur. "Hier en daar zien we een korstje door de regen na de eerste zaai, maar dat is niet veel. Wel zien we momenteel veel onkruid. Een buitje aan het eind van de week zou mooi zijn. Dan kunnen we met bodemherbicides aan de slag." De eerste zaaiuien bevinden zich in het Zuidwesten al in het vlagbladstadium.

Of registreer je om te kunnen reageren.