Home

Achtergrond

Tweede woningen vooral aan kust

Nederland telt veel tweede woningen, vooral in kustgemeenten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat op 1 januari bijna 6 procent van de huizen niet werd bewoond door iemand die op dat adres stond ingeschreven in het bevolkingsregister.

Het zijn vooral kustgemeenten die wat dat betreft hoog scoren en dat wordt toegeschreven aan het aantal tweede woningen daar.
Koploper is de Zeeuwse gemeente Sluis waar bijna 22 procent van de woningen zogeheten niet-bewoonde-woningen zijn. Ook op de Waddeneilanden zijn er naar verhouding veel. Den Haag scoort hoog door de kustrecreatie in Scheveningen en Kijkduin.

Ook elders komen niet officieel bewoonde woningen voor en lang niet altijd omdat ze leeg staan. Huizen kunnen bijvoorbeeld dienst doen als praktijkruimte, kinderopvang of studio's en ook komt het voor dat er illegalen wonen. Ook bij verhuizing of renovatie hebben mensen vaak een tweede woning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.