Home

Achtergrond

’Toxicologisch onderzoek kan sneller en met minder proefdieren’

Toxicologisch onderzoek op nieuwe producten kan sneller en doelmatiger worden uitgevoerd door meer laboratoriumtesten en computermodellen te gebruiken.

Onderzoek met proefdieren is zodoende minder vaak nodig. Dat stelt hoogleraar toxicologie Ruud Woutersen, die donderdag zijn ambt aanvaardt bij de Wageningen Universiteit.

Woutersen pleit voor meer laboratoriumonderzoek en gebruik van computermodellen bij het testen van nieuwe producten op giftige stoffen. Wetenschappers kunnen daarbij menselijk weefsel gebruiken, zoals geïsoleerde organen, weefselplakjes of cellen. Pas in het laatste stadium van het onderzoek zijn dan proefdieren nodig.

Naast Woutersen treedt donderdag ook Rolaf van Leeuwen aan als hoogleraar toxicologie in Wageningen. Standardisatie van internationale testprotocollen leidt volgens Van Leeuwen tot meer betrouwbare uitkomsten van toxicologische testen en daarmee tot een betere beoordeling van de risico’s van giftige stoffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.