Home

Achtergrond 181 x bekeken

Toch kortere uitrijperioden voor mest

De termijnen voor het uitrijden van mest worden voor­alsnog toch bekort.

Een meerder­heid van de Tweede Kamer is te­gen de voorstellen van landbouw­minister Gerda Verburg, maar verschilt onderling van mening over de oplossing.

CDA en VVD vinden dat de be­staande uitrijperioden moeten worden gehandhaafd. De twee fracties probeerden Verburg hier per motie toe te dwingen, maar deze werd donderdagavond weg­gestemd; alleen SGP, PVV en Rita Verdonk verleenden steun.De PvdA had het voorstel aan een meerderheid kunnen helpen, maar volgens Harm Evert Waal­kens van die partij is het plan te rigoureus. Het in stand houden van de bestaande uitrijperioden is voor Brussel waarschijnlijk niet acceptabel, waarmee verlen­ging van de derogatie in gevaar zou kunnen komen.Waalkens had daarom een ei­gen motie ingediend, die oproept tot een verschuiving van de voor­gestelde uitrijperiode voor zand­en lössgronden. Een wijziging van de tekst op het laatste moment kon echter niet op tijd voor de stemming worden doorgevoerd, waardoor hij deze heeft aange­houden. Na het meireces dient Waalkens de motie alsnog in.

Het voorstel van CDA’er Ger Koopmans om de voorgeschreven diepte voor het meten van nitraat aan te passen, werd wel door een meerderheid gesteund. Hoewel de ministers Verburg (landbouw) en Cramer (Vrom) bij herhaling heb­ben aangegeven dat het meten op 1 meter diepte de beste resultaten geeft, wil de Kamer dat tussen de 2 en 5 meter wordt gemeten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.