Home

Achtergrond

Tentoonstelling over Tweede Wereldoorlog in moskee

Een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog is binnenkort te zien in de Taibah moskee in Amsterdam-Zuidoost.

De opening is op 4 mei, maakte Roy Ristie van het 5 Mei Comité Zuidoost bekend. De expositie heet Wereldoorlog in de West en gaat over de rol van Suriname en de Antillen tijdens de oorlog. Zij hadden tijdens nauwe contacten met de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en droegen op verscheidene manieren bij aan de overwinning van de geallieerden. In de Taibah moskee komen vooral Surinamers en Pakistanen.

De tentoonstelling moet de gemeenschappelijke geschiedenis van Surinamers, Antillianen en Nederlanders onder de aandacht brengen. Ondanks deze goede bedoelingen leidde de expositie vorig jaar tot behoorlijk wat ophef.

De expositie zou rond 4 en 5 mei mei te zien zijn in een zorgcentrum in Amsterdam-Zuidoost, maar moest worden verplaatst nadat enkele blanke bewoners daartegen hadden geprotesteerd. Zij vonden het ongepast dat de tentoonstelling over Suriname en de Antillen gaat, terwijl de bevrijding van Nederland wordt gevierd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.