Home

Achtergrond 249 x bekeken

Telers krijgen geld uit suikerfonds eerder betaald

Het ministerie van landbouw betaalt het geld uit het Europese herstructureringsfonds voor de suikersector volledig aan bietentelers in juli dit jaar.

Het geld zou in twee gedeelten worden betaald, in juni dit jaar en in februari 2010. Omdat coöperatie Cosun zich garant heeft gesteld als telers eventueel geld terug moeten betalen, ziet het ministerie geen beletsel het geld in één keer te betalen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Het Europese herstructureringsfonds voor de suikersector is ingesteld nadat de EU in 2005 besloot de suikersector te herstructureren. Het fonds wordt gevuld door een heffing op suiker. Telers krijgen een vergoeding van Brussel van 23,75 cent per kilo quotumsuiker die ze hebben ingeleverd.

Daarnaast krijgt een suikerbedrijf een vergoeding uit het fonds als het een suikerfabriek heeft gesloten. Brussel wil dat 10 procent van deze fabrieksvergoeding naar telers en loonwerkers gaat, omdat die ook last hebben van de krimp van de Europese suikerproductie. Iedere lidstaat moet dit bedrag zelf verdelen.

Procedure Cumela

Het ministerie van landbouw wil de Nederlandse bietentelers 6,9 miljoen euro betalen. Voor de loonwerkers blijft dan nog ruim 1 miljoen euro over. Loonwerkersorganisatie Cumela vindt dit te weinig en heeft een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Als Cumela gelijk krijgt, kan de situatie ontstaan dat het ministerie geld moet terughalen bij de 13.000 bietentelers en dat moet uitbetalen aan de loonwerkers.

Daarom heeft Cosun zich garant gesteld voor de bietentelers. Als die situatie zich voordoet, betaalt Cosun aan het ministerie het geld dat de telers te veel hebben ontvangen. Dat verrekent Cosun met de uitbetaling van de bieten. De garantstelling geldt alleen voor telers die nu bieten leveren. Er zijn ook telers die zijn gestopt met de bietenteelt maar die wel in aanmerking komen voor de vergoeding. Voor deze zeven- tot achthonderd ex-telers geldt de garantstelling niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.